Nieuws
Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie legt in een column in het Friesch Dagblad uit wanneer een gepensioneerde terecht kan bij het team van de Ombudsman Pensioenen. Hij gaat ook in op de aanbevelingen in het jaarverslag van de ombudsman over 2022 en de overgang van de Ombudsman Pensioenen naar de nieuwe geschilleninstantie voor de pensioensector.
De Ombudsman Pensioenen, Jeroen Steenvoorden, reikt vandaag zijn jaarverslag over 2022 uit aan de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, en aan de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars.
Liesbeth Veltmans en Paul Herfs van Tijdschrift voor Klachtrecht spraken met Ombudsman Pensioenen, Jeroen Steenvoorden. Wat doet de Ombudsman Pensioenen, waarover klagen mensen bij hem, wie zijn er aangesloten en hoeveel klachten behandelt hij?
Uit een AFM-onderzoek in het voorjaar van 2022 kwam het beeld van gebrekkige klachtenafhandeling in de pensioensector. Pensioen Pro berichtte daarover.
Sinds november is Jeroen Steenvoorden Ombudsman Pensioenen. De aandacht voor klachtenprocedures is bij de wetgever, de AFM en de Pensioenfederatie de laatste maanden sterk toegenomen.
Het voorstel Wet toekomst pensioenen stelt een uniforme interne klachten- en geschillenprocedure voor bij pensioenuitvoerders. Ook spreekt het wetsvoorstel over een externe geschilleninstantie die bindende uitspraken kan doen.
De Ombudsman Pensioenen nam in 2021 122 bemiddelingszaken in behandeling (2020: 147). Het aantal informatieverzoeken bedroeg echter 866 (2020: 634). Het totaal overzicht van bemiddelingszaken en informatieverzoeken is te vinden in het jaarverslag over 2021.
Op 1 november 2021 start Jeroen Steenvoorden als Ombudsman Pensioenen. Hij volgt Henriƫtte de Lange op die deze functie tot 1 november 2021 heeft vervuld.